Koffein: barát vagy ellenség?

A koffeint a világ egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott pszichoaktív anyagának ismerik el. Fő forrása a kávé, amely világszerte az egyik legnépszerűbb ital, naponta körülbelül kétmilliárd csészével fogyasztják.

 

A kávén kívül a koffein további élelmiszerekben is előfordul természetesen. Ezek név szerint csokoládé, fekete tea, zöld tea és matétea (yerba mate). A koffein koncentrációja ezekben az élelmiszerekben változó. A természetes források mellett számos ital, étel és még gyógyszer is van, amelyek koffeint tartalmaznak. Valójában még a koffeinmentes italokban, például a kávéban és a teában is gyakran marad egy kis koffein a feldolgozás eredményeként.

 

Főleg “energia löketként” alkalmazzuk ezeket az italokat a mindennapokban, de vajon van-e további hatása is a szervezetünkre, jó-e nekünk a koffein, erről olvashatsz ebben a cikkben.

 

A koffeinnek számos feltételezett pozitív hatása van. Egy nagyobb tanulmány azt találta például, hogy azoknál az embereknél, akik naponta 4-6 csésze koffeines vagy koffeinmentes kávét fogyasztanak, alacsonyabb a kialakulási kockázata a 2-es típusú cukorbetegségnek.1 Ami a szív egészséget illeti, kutatásokból pedig azt látjuk, hogy azoknál, akik naponta mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztanak, 11% -kal alacsonyabb a szívelégtelenség kockázata, mint azoknál, akik nem.2 Feltételezhetően ezek a hatások nem pusztán a koffeinnek köszönhető, hiszen a koffein mellet a kávé számos más hasznos tápanyagot is tartalmaz, mint például riboflavint (B2 vitamin), niacint (B3 vitamin), magnéziumot, káliumot és különféle polifenolokat, amelyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak.

 

Mielőtt elkezdjük megnövelni a kávé fogyasztásunkat a fent említett előnyös hatások miatt, érdemes megvizsgálni az érme másik oldalát is. Ugyanis, ahogy a mondás tartja “A jóból is megárt a sok”. Kutatások például megfigyelték, hogy nagy mennyiségű koffein fogyasztása (>400mg/nap) növelheti a szorongás kockázatát.3 Jól ismert, hogy a kávéfogyasztás terhesség alatt ugyan bizonyos mértékben “engedélyezett”, de mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy nem lépjük túl az ajánlást ugyanis a magas kávéfogyasztást terhesség alatt vetéléssel, alacsony születési testsúllyal és koraszüléssel is összefüggésbe hozták. Az ajánlott mennyiség terhes kismamáknak 200 mg koffein, ami körülbelül 2 bögre instant kávé, három rövid eszpresszó vagy három bögre fekete tea.

 

Egy jó kávé sokat tud segíteni reggel abban, hogy elinduljon a napunk. Viszont mi a helyzet a nap további időszakában fogyasztott koffeines italokkal? Tanulmányok azt mutatták ki, hogy a 6 órával lefekvés előtt elfogyasztott kávé is bezavarhat az éjszakai alvásba.4 Tehát, ha te rendszeres délutáni kávé fogyasztó vagy és nem megy gördülékenyen az esti alvás, akkor érdemes koffeinmentes opciókra váltani a késő délutáni órákban.

 

Egyénenként változó az, hogy ki hogyan reagál a koffeinre. Olyan befolyásoló tényezők, mint a nem, életkor, testsúly, étrend, genetika, dohányzás, hormonális ingadozás mind hatással lehetnek a reakciónkra.

 

Összegezve végül is a kávé és más koffeines élelmiszereknek is megvan a helye a kiegyensúlyozott étrendben és életmódban. Terhesség idején fontos odafigyelni és minimalizálni a fogyasztást, hogy csökkentsük a szülési komplikációk kockázatát. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak nagyon fontos szerepe van az egészségi állapotukban ezért érdemes meggyőződni róla, hogy a kávéfogyasztási szokásaink nem zavarjanak be az éjszakai alvásunkba. Bár említettük, hogy antioxidáns tulajdonsággal bíró vegyületek találhatóak a kávéban, fontos megemlíteni, hogy ezekhez a vegyületekhez zöldségekből és gyümölcsökből is hozzáférhetünk, úgyhogy a kiegyensúlyozott és változatos étrendnek továbbra is fontos szerepe van.

 

Hivatkozások:
1: doi: 10.1136/bmj.j5024
2: doi.10.1161/CIRCHEARTFAILURE.112.967299
3: doi: 10.3233/JAD-2010-1378
4: doi: 10.5664/jcsm.3170

Korábbi bejegyzések

Hozzászólás

A megjegyzés közzététele előtt jóváhagyás szükséges