Táplálkozz színesen

Azt mindannyian jól tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. A statisztikákból viszont az derül ki, hogy lakossági szinten nem fogyasztunk elegendő mennyiséget (1), ez pedig vitamin hiányhoz vezethet és hozzájárulhat betegségek kialakulásához mint például csontritkulás (oszteoporózis), szív- és érrendszer betegségei, mentális és kognitív leépülés vagy akár rák kialakulása (2).

 

Ennek a problémának az orvosolására találták ki azt a frappáns gyakorlati tanácsot, hogy “Edd meg a szivárványt” ezzel arra ösztönözve a lakosságot, hogy minél többféle friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk.

 

De miért olyan fontos az, hogy színesen táplálkozzunk?

 

Elsősorban nem azért, hogy szép képek készüljenek az ételről, persze manapság az esztétika sem elhanyagolható, hanem azért, hogy változatos legyen az étrend. Variálva a színeket és az ételeket a biztosra mehetünk, hogy minél több szükséges mikrotápanyag kerül be a szervezetünkbe(3).

 

A kulcsa ennek a módszernek az, hogy bizonyos színű ételekben bizonyos vitamin és ásványi anyagok nagyobb mennyiségben lelhetőek fel. Például a sárga és narancssárga gyümölcsök és zöldségek (citrus- és tökfélék) a C- és A vitaminban gazdagok, a zöldek (leveles zöldségek, spárga, avokádó) a K-, B- és E vitaminokban, míg a lila és piros terményeknek (bogyós gyümölcsök, padlizsán, lilakáposzta) pedig a C- és a K vitamin tartalma magasabb.

 

Az ok amiért ezek a zöldségek és gyümölcsök annyira színesek, az a bennük lévő különböző fitokemikáliáknak köszönhető. Ezeket nem esszenciális tápanyagok, viszont egyre több kutatás igazolja, hogy a vitaminok és ásványi anyagok mellett ezek a kemikáliák is  többféle pozitív hatást fejtenek ki a szervezetünkre(4).

 

Fontos megjegyezni, hogy ez nem feltétlenül, fogja megoldani minden egészségügyi problémákat, de egy lépéssel közelebb kerülhetünk az egészséghez. Ha eddig nem táplálkoztál változatosan, akkor ezzel a módszerrel biztos változás fog bekövetkezni az étrendben, aminek remélhetőleg jobb közérzet lesz az eredménye. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az ételek tápanyagtartalma felett az is nagyon fontos, hogy hogyan viszonyulunk azokhoz. Itt is mértékletességre kell törekedni, hiszen a stressz és a szorongás gyakran többet árthat az egészségünknek, mint az hogy egy-két nap esetleg nem annyira minőségi élelmiszereket fogyasztunk. Persze hosszútávon, egészségmegőrzés szempontjából mindenféleképpen érdemes odafigyelni és növelni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.

 

Hogyan kezdj neki?

Legfontosabb, hogy lépésről lépésre. Ha eddig nem voltál nagy gyümölcs és zöldség fogyasztó akkor fontos, hogy ne halmozd el a konyhádat kilós kiszerelésekkel, mert az lesz a vége, hogy rád romlik. Ehelyett olyan megoldásokat keress, amik hosszú távon is fenntarthatóak és beilleszthetőek a heti rutinodba.

 

Íme néhány gyakorlatias tanács, hogy hogyan színesítsd az étrended:

  • Adj egy extra gyümölcsöt vagy zöldséget a heti bevásárló listádhoz, majd a következő héten egy másikat.
  • Ne csak nyers termékben gondolkozz. Savanyúságok vagy éppen aszalt gyümölcsök is remek opciók lehetnek
  • Vegyél több színűt egyféle termékből. Ha például veszel 5 almát a hétre, keverd össze és vegyél zöld- és piros almát is. Ugyanez igaz szőlőre vagy akár a paprikára.
  • Fagyasztott bogyós gyümölcsöket remekül bele lehet keverni natúr joghurtba, hogy megszínesísd a reggelidet.
  • Frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek igazán könnyed formája a vitamin bevitelnek. (Természetesen mérsékelt mennyiségben, a napi ajánlott bevitel mindössze 150 ml.)
  • Próbálj ki egy új receptet, amit még nem készítettél el, kísérletezz új alapanyagokkal.

 
A Fresh by Terránál azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy változatos és minőségi ételeket biztosítsunk a munkahelyeden vagy éppen az otthonodban, azokon a napokon amikor nincs időd főzni magadnak. Az á la carte menünkön gondosan összeválogatott ételeket találsz és a Fresh Juice bármelyikével pedig még színesebbé teheted a napi étkezéseket.

 

 

Reference:
1. OTÁP 2014
2. Tulchinsky, T., 2017. Correction to: micronutrient deficiency conditions: Global Health issues. Public Health Reviews, 38(1).
3. Randall E, Nichaman MZ, Contant CF Jr. Diet diversity and nutrient intake. J Am Diet Assoc. 1985;85(7):830‐836.
4. Leitzmann C. Characteristics and Health Benefits of Phytochemicals. Forsch Komplementmed. 2016;23(2):69‐74.


Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések

Hozzászólás

A megjegyzés közzététele előtt jóváhagyás szükséges