Tudtad, hogy étkezessel befolyásolni tudod a hangulatodat?

 

Ugyan nincs egy bizonyos étel, amit hosszútávon boldoggá tud tenni, de egy összességében egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek nagy szerepe van a jó közérzet és hangulat kialakításában. Ezt az elméletet egy Ausztráliában végzett kutatással be is bizonyították.

 

A SMILES kísérletben depresszióval diagnosztizált embereket 12 hétig mediterrán stílusú étrenddel "kezeltek" és azt találták, hogy ennek a csoportnak jobban javultak a depressziós tüneteik mint azoknak akik csak terápiás tanácsadáson vettek részt.(1)

 

Milyen a mediterrán étrend?

 

A Mediterrán stílusú étrend a Földközi-tenger országainak gasztronómiáját tükrözi. Leginkább dél-olasz, spanyol és görög konyhát veszi alapul.

 

Növényi alapú, ami azt jelenti, hogy az állati eredetű fehérjék (húsok) helyett a növényi eredetűeket részesítik előnyben. Sok benne a friss zöldség és gyümölcs, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és olajos magvak is. Rendszeresen fogyasztanak halat és más tengeri herkentyűket. Növényi zsiradékokat részesítik előnyben, elsősorban olívaolajat használnak főzéshez és nyersen is. Sózás helyett pedig több fűszert és fűszernövényt használnak az ételek ízesítéséhez. Alacsonyabb a tejtermékek fogyasztása elsősorban feldolgozott formában vannak jelen, sajtot, joghurtot gyakran fogyasztanak.

 

Ez az étrend összetétele nagyon közel áll a nemzetközi ajánlásokhoz és mindenkinek érdemes e felé törekedni. Számos összetevője hozzájárul a jólétünkhöz ideértve az “egészséges” zsírokat, polifenolokat, rostokat vagy csak szimplán a sok vitamint és ásványi anyagot.

 

Szinte kivétel nélkül minőségi változás következik be az egyén közérzetében, ha elkezd több zöldséget, gyümölcsöt hüvelyest fogyasztani. Ennek az egyik oka a belekben rejlik. A mediterrán étrend rostban gazdagabb étrendet ír le, mint ami a legtöbbünk minden napját jellemzi. Népesség szinten mindannyian kevesebb rostot fogyasztunk, mint amennyit “kéne”. A rostok jótékony hatással vannak a belekben lévő bélbaktériumokra, akik pedig közvetve be tudják folyásolni a hangulatunkat. Továbbá a rostoknak nagyon fontos szerepe van nem csak a bél egészségben, de a zsírok- és a cukrok felszívódásában is. Ezzel is hozzájárulva a szív-és érrendszeri és más metabolikus megbetegedések megelőzéséhez.

 

A Fresh by Terránál a Trio menüink növényi alapúak, illetve odafigyelünk arra is, hogy zöldségek és gyümölcsök színes választéka legyen jelen az ételeinkben, hogy ezzel is támogassuk az önök egészségét.

 

 

Reference:

1. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-017-0791-y


Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések

Hozzászólás

A megjegyzés közzététele előtt jóváhagyás szükséges