Van-e helye az alkoholnak egy egészséges és kiegyensúlyozott életmódban?

Az alkoholizmussal kapcsolatos problémák jól ismertek, de mi a helyzet a társasági ivás vagy a mérsékelt alkoholfogyasztás hatásával? Van-e helye az alkoholnak egy kiegyensúlyozott és egészséges étrendben, vagy a fogyasztásából származó kockázatok meghaladják annak előnyeit?

  

Az alkohol a testünkre és az elménkre is hatást fejt ki. Társadalom által leginkább elfogadott pszichoaktív szer. Részét képezi a szociális és a kulturális életünknek, számos társasági esemény része, a családi vacsoráktól kezdve a partikon át a sporteseményekig és az éjszakai mulatozásig. A hatósági javaslatok arra is kitérnek, hogy ha már fogyasztunk alkoholt, akkor igyekezzünk azt több napra elosztani az “epizód ivás” helyett, amikor is sokat iszunk egyszerre például egy buli alkalmával vagy más rendezvényen.

  

Általánosságban, mivel az alkohol különböző egészségügyi és szociális problémákat okozhat, ezért nincsen a szó szoros értelmében alkohol fogyasztásra vonatkozó ajánlás, hanem inkább a hatóságok annak korlátozását javasolják. Ez a javaslat országonként változik. Magyarországon ez a mennyiség férfiaknál napi 3 egység, míg nőknél legfeljebb 1.5 egység alkoholt jelent. Angliában például nemtől függetlenül heti 14 egységnél húzzák meg a felső határt 3 vagy több napra elosztva.

  

Mit is jelent az egy egység? Definíció szerint, egy egység alkohol 10 ml tiszta alkoholt jelent, ami egyenlő fél korsó normál erősségű sörrel vagy egy feles felével (25ml) tömény alkoholból. Egy kis pohár bor (125 ml) körülbelül 1.5 egységet tartalmaz, míg egy szokásos nagyobb pohár 2.1 egység és egy üveg bor pedig 10 egységet tartalmaz. Természetesen lehet eltérés különböző márkák között.

  

A köztudatban úgy tartják, hogy naponta 1 dl vörösbor jó tesz az egészségünknek. A valóságban viszont ez nem egy helytálló egészségügyi ajánlás. Hasonlóan a pálinka sem alkalmazható a szerveztünk vagy gyomrunk “fertőtlenítésére”. Általánosságban elmondható, hogy az alkoholokban lévő ethanol káros hatása miatt nem kalkulálunk az alkoholos italok tápanyag értékével vagy pozitív élettani hatásával.

  

Visszakanyarodva a kérdésünkre, hogy van-e helye az alkohol fogyasztásnak egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendben a válasz az, hogy van, de igen mérsékelt mennyiségben. Alkalmankénti mérsékelt alkohol fogyasztásnak élvezhetjük a szociális hatását is. Viszont érdemes latba vetni azt is, hogy újabb tanulmányok eredményei arra utalnak, hogy még az ajánlott határok között történő ivás is növelheti a különböző okokból, például többféle rákból és a szív- és érrendszeri megbetegedésekből eredő halálozás általános kockázatát.

  

Ha pedig az alkohol fogyasztási szokásunk meghaladja a hatósági szervek által javasolt korlátozást, akkor érdemes akár szakember bevonásával is megpróbálni csökkenteni azt, ugyanis az alkohol káros használata az egészségügyi problémákon kívül társadalmi és gazdasági terhet is róhat az egyénre.

 


Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések

Hozzászólás

A megjegyzés közzététele előtt jóváhagyás szükséges